Tuesday 15 November 2011

Wordless (1/2009)

Preuzeto od: Studio Islam

no coment

alt O moj Bože, nikada nisam vidio nešto ovako strašno, vrištao je Kejid Ebu Eukel. Ljekar iz hitne pomoći nije mogao vjerovati svojim očima kada je ugledao ono što je prije nekoliko dana bila Šahd, četverogodišnja palestinska djevojčica.

Poginula je kada je izraelska granata pala u dvorište njenog doma u izbjegličkom logoru Džebelija na sjeveru Pojasa Gaze. Kada su njeni roditelji pokušali u žurbi da spase svoje dijete, koje je palo kao pokošeno u lokvicu vlastite krvi, kiša metaka iz izraelskih cijevi ih je držala na daljini.

Sljedećih 5 dana bespomoćno Šahdino tijelo je bilo prepušteno psima da je rastrgaju.

Samo jedan dio tijela na Šahdinom tijelu je ostao nerazderan, kaže Ebu Eukel sav u suzama. Vidjeli smo srceparajuće prizore u proteklih 18 dana. Kupili smo dječija tijela koja su bila raznesena ili spečena, ali nikada nešto ovako.

Pet dana su Šahdin brat Matar i rođak Muhammed uzaludno pokušavali da spase njeno tijelo. Izraelci su na njih pucali svaki puta kada bi pokušali. Gledajući kako tijelo malog bezgriješnog bića biva raskidano od strane napadačkih pasa, njih dvojica su pokušali još jednom, i to im je bilo zadnje u životu.

Prije nego su došli do njenog tjelešca, kiša izraelskih metaka ih je zasula i postali su dio od 971 žrtve izraelskih ciljanih napada.

Umran Zejda, jedan mladi komšija, kaže da su Izraelci vrlo dobro znali šta rade: progonili su njenu porodicu i spriječavali je da dođu do njenog tijela, znajući da će ga psi pojesti. Ne samo da nam ubijaju djecu, namjerno ovo rade na najpodmukliji i neljudski način.

Zejda kaže da ni riječi ni kamera ne mogu opisati strašne scene. Ne možete zamisliti šta su psi uradili njenom nevinom tjelešcu, govori dok se bori protiv nagona za plačem.

Mnogi Palestinci insistiraju da ovo nije nikakav izolovan slučaj. U Džebeliji, dok je porodica Abd Rabu pokušavala da sahrani troje svojih mrtvih, izraelske snage su ih su zapucale na njih. Nakon toga su pustili svoje pse na njih, kako navode svjedoci.

Ono što se desilo je grozno i nezamislivo, kaže Saad Abd Rabu, daidža poginulih, za IOL. Izraelci su na njih pustili pse, kao da nisu dovoljno učinili.

No comments:

Post a Comment