Tuesday 15 November 2011

Killinochi (1/2009)

03.01.2009.

Killinochi

Jucer je Armija Sri Lanke zauzela glavno uporiste Tamilskih Tigrova: Killinochi. Al Jazeera, BBC i lokalne medijske kuce prikazuju opustjeli grad, pobjedonosni govor Predsjednika M. Rajapakse koji kaze da su napokon dohakali teroristickoj organizaciji br. 1 u svijetu, te slavlje stanovnika Colomba.


Ono sto niko ne objavljuje su civilne zrtve izmasakrirane na putu slavodobitne armije, niti strah tamilskog stanovnistva Colomba koji su noc proveli strepeci od zalutalih slavljenickih metaka.
Ne prikazase ni Al Jazeera ni BBC granatiranje bolnica i izbjeglickih naselja oko Killinochija. Na vidjelo dana nije izasla ni vijest da je Vlada Sri Lanke, odmah po padu Killinochija, izdala naredbu da se svi Tamili nastanjeni u Colombu, a koji su porijeklom sa Sjevera ili Istoka sutra (tj. danas) moraju prijaviti policiji u Colombu.
Zadnje prijavljivanje ove vrste za Tamile Colomba je bilo prosle godine, i jos su mi u sjecanju sva sikaniranja, uvrede i mucenja kojima su neduzni ljudi, pa cak i zene i djeca, bili podvrgnuti po policijskim postajama. Sta ce tek biti ove godine, dok Sinhalski policajci, opijeni alkoholom i slavljem iz prosle noci, budu "ispitivali" komsije Tamile.

Za vijest smo saznali kasno sinoc, na Yahoo. Robin je proveo besanu, sjebanu noc, a kako je nasim prijateljima u Sri Lanci samo dragi Bog zna.







No comments:

Post a Comment