Monday 5 December 2011

Boli! Jako! (4/11)

Posljednjih 4 - 5 dana Sara je bila neuobicajeno nestasna, prgava, svadjalacki (ne)raspolozena. Kad god bi se naljutila na nas (ili mi na nju) rekla bi, "mene cijelo tijelo boli" masirajuci se po stomacicu. Isprva zabrinuti, pitali smo je sta boli, gdje tacno, kako... no medjutim, par minuta kasnije, ili nakon sto bi izvukla od nas ono sto je trazila (da se kupa bez pranja kose, da jede sladoled u 10 sati navecer, da u 4 ujutro idemo na klackalice u park, i sl. zahtjevi), bol bi odjednom prestao.
Tako mama i tata skontaju da ih Sara malo za-je!

Nekako u isto doba kad je pocela sa izjavama da je boli cijelo tijelo, a pogotovo navecer kad ne bi otisla na vrijeme na spavanje, bila bi vise iznervirana (sto je normalno i sto je jedan od razloga sto se trudimo da ide spavati na vrijeme) i iritantno bi povlacila nocnu pelenu nadolje vristeci kako je u peleni velika baja... Umorna i nervozna mama (i tata) bi je umirivali, provjeravali znakove iritacije na kozi i svaki put ustanovili da je pelena njezna kao i uvijek, koza ispod pelene cista i normalna kao i uvijek.
Mama i tata dakle zakljucise da Sara izmislja priceo bajama pred spavanje, kako ne bi isla na spavanje!

---

Prekjucer, skontamo da je krajnje vrijeme da obavimo vakcinaciju koju smo trebali obaviti po dolasku u Pakistan, da nas ne bi zakacila kakva pogan poput hepatitisa, tifusa, ili meningitisa. Posto smo setajuci nasim sektorom skontali da imamo djecju bolnicu haman pa u komsiluku, odlucimo da je i provjerimo, a pogotovo da provjerimo pedijatra na duznosti.

I tako upoznamo Dr. Alija. Dr. Ali je gromada od covjeka i uopste ne lici na pedijatra. Sara ga je sumnjicavo "razgledala" ali posto nije nosio bijeli kaput zakljucila je da "ovaj ciko nije doktor". Dr. Ali tako postade cika Ali.

Cika Ali nam je posvetio sat i pol svoga vremena, da bi saznao sve o Sari, jos od vremena kad je bila u maminoj utrobi. Njenoj kronicnoj konstipaciji je posvetio cijelih sat vremena. Te ishrana dok je bila dojence, te prva cvrsta ishrana, te koji su pregledi napravljeni, te koji su lijekovi koristeni...

Pitao nas je mnogo toga, a na kraju i bilo kojim problemima u posljednje vrijeme, osim konstipacije. I tako mu kazemo za neuobicajenu iritabilnost u posljednjim danima, za prituzbe o tome kako je "cijelo tijelo boli" da bi 10 minuta kasnije veselo lizala sladoled i govorila "vise nista ne boli"...

U to Sara zatrazi da ide piskiti. Cika Ali joj dade casicu za urin i rece da mu donese da vidi koje je boje njena pisha. Sara sva presretna obavi trazeno i ponosno objavi cika Aliju da je pisha zute boje! Cika Ali ostade zapanjen ubjedjujuci je da bi pisha trebala biti ljubicasta ali eto, Sara je poseban slucaj!
I tako obavismo, prvi put u Sarinom zivotu, uzimanje uzorka urina bez placa i straha.

Oprostismo se od cika Alija, koji je mami dao upute da sutradan dodje sa vakcinama, te da ce on vec smisliti neku pricu o "boci".

Sutra ujutro zvoni telefon, bolnica. Kaze sestra, "rekao vam je doktor da dodjete u dogovoreno vrijeme ali bez vakcine. Prvo ce joj propisati neki drugi lijek". U stomaku me grc uhvati a neka strepnja se savi oko srca.

---

Ulazimo u ordinaciju Dr. Alija. Sara se rukuje sa njim i trazi "njenu" stolicicu od jucer. Slijedi,
"Ponekad, kad konstipacija postane kronicna, i kad je analni kanal suzen zbog prisutva velike kolicine tvrde stolice, dolazi do suzenja i mokracnog kanala. Kada dodje do suzenja mokracnog kanala, mokraca se, vise nego normalno, zadrzava u kanalu ili mokracnom mjehuru; Zbog produzenog prisustva mokrace, stvara se povoljna oblast za raznorazne bakterije. Tako dolazi do akutnog zapaljenja mokracnih kanala i/ili mjehura. Kada nastupi takva infekcija, stanje je jako bolno, pogotovo u donjem dijelu stomaka, te oko "otvora". Takodjer, zbog bola, dolazi do povecane nervoze, uzbudjenosti i svadljivosti. Zato sam jucer zatrazio uzorak urina, koji je danas pokazao povecan broj leukocita; Leukociti normalno nisu prisutni u urinu, ili samo u malim kolicinama, pa kad otkrijemo uvecano stanje leukocita sa sigurnoscu znamo da je u pitanju ozbiljna infekcija".

Do kraja zivota cu pamtiti ovu dijagnozu. Sara je od danas na antibioticima, a mama porucuje mamama:

- Kada maleno kaze da "boji" to znaci da zaista BOLI. Cak i kada ste 100% sigurne da ne boli i da je u pitanju samo onaj sladoled koji joj ne zelite dozvoliti.

- Nikada, ali NIKADA, nemojte misliti da jedna bola nece prerasti u drugu, mnogo goru. Nikada se nemojte opustiti uz zakljucak, "to je samo xxx, normalno za moje maleno"!

No comments:

Post a Comment