Monday 5 December 2011

O snovima, aferama i kuravama

Ovih dana, u stvarnom i u virtualnom zivotu, naletih na par situacija u kojima se povelo pitanje o slobodnim zenama koje imaju afere sa ozenjenim muskarcima. Kaze mi jedna ogorcena i prevarena, "sve su to kurve, otimacice tudjih ljudi, gadulje!".

Ne bih da rusim snove odredjenim osobama, pogotovo zenama ovih ozenjenih muskaraca, ali ko tu ima aferu s kim?!

Anici (nazovimo je Anica) je bilo 28 godina kada je upoznala Aldina (nazovimo ga Aldin) preko mIRC-a. Ona je na chatu ubijala dosadu, on je, rekao joj je, trazio utjehu zbog nedaca koje su ga snasle u zivotu. Njemu bliska osoba je bila na umoru, a on, doktor koji je u ratu spasio toliko zivota, je bio potpuno bespomocan. I tako se dani pretvorise u sedmice, sedmice u mjesece, i Anica spoznade da je napokon pronasla svoje zivotno blago, svoga "Zahira". Sa Aldinom se cula svaki dan, njegov duboki, muzevni glas ju je milovao svako jutro kad bi se probudila i do duboko u noc, prije nego bi se predala snovima, sanjajuci njega. Aldin, doktor u kantonalnoj bolnici, je zivio sam sa roditeljima, dok su sestre bile udate u obliznjim gradovima. Na Anicino pitanje, "Sta slobodan, seksi (pretpostavljam, uz smijeh), dobrostojeci doktor poput tebe radi sam u zivotu?", odgovor bi bio, "Ceka cio zivot Tebe".

Jednog dana, sivog i kisnog, Anica je saznala za smrt drage osobe. Planinski prevoji su je djelili od malog gradica u kojem ce biti sahrana, i Anica je vozila najbrze sto je mogla. Tada jos uvijek nije bilo punog signala za BIHNET u planinskim podrucjima, pa Anica nije ni mogla primiti poziv koji joj je bio upucen. Izgubljena u mislima, nije ni cula obavijest o glasovnoj poruci koja joj je u medjuvremenu stigla.

Stigla je pred kucu zalosti. Na kapiji je zastala da vidi ima li poruka od Aldina. Bila je poruka, ali glasovna. Nasmjesila se, trebao joj je njegov dragi glas bas u ovom trenutku. Pokrenula je poruku.

Miran, stalozen, jedva primjetno drhtav zenski glas s druge strane, "Zdravo Anice, ja se zovem  Amela Sakic (
nazovimo je Amela Sakic). Ne znam da li ti je Aldin Sakic rekao da je ozenjen i da ima Azru i Amera (nazovimo ih Azra i Amer)?"


Sazetak odlomka iz Dnevnika Jedne Kurtizane, iliti Studije Jedne Shizofrenije.

No comments:

Post a Comment