Sunday 4 December 2011

Kaka, kaka! (7/2009)

Mali andjelak vec sedmicama ima problema sa tvrdom stolicom, i ama bas nista ne pomaze! Probali smo: smanjiti bijelu rizu i mesne obroke, povecati unos svjezih i kuhanih povrcki (s maslinovim uljem), povecati unos voca a posebno jabuke, kruske, lubenice, dinje, papaja, avokado i suhe sljive (ukljucujuci kompot). Otisli kod cika doktora i on preporucio sve sto smo vec uradili plus da pije sto vise vode i svjezih vocnih sokova. Probali i to, jok!

Odemo opet cika doktoru, u ponoc, nakon nekoliko sati placa i vristanja, i on napokon propise i laktulozu - laksativ baziran na seceru koji skuplja vodu u crijevima i time omeksava stolicu. Poceli smo sa 12 ml a cika doktor nam je dao instrukcije da svaki dan povecavamo dozu po 1 ml dok ne pocne normalno kakiti. Sinoc stigosmo do 17 ml i napokon je nocas oko 3 sata kakila kako treba! Mama i tata su presretni plesali po kuci u gluho doba noci, mama je pustila i par suza radosnica, a ono govance bi najradije bili izljubili od puste srece!

U potrazi za informacijama o ishrani djece (a i odraslih!) koja pate od zatvora iliti konstipacije, naletjeh na stvarno dobru i informativnu stranicu, pa je evo postavljam i ovdje, ako kome slucajno zatreba:

http://www.constipationadvice.co.uk/

a posebno podstranica:

http://www.constipationadvice.co.uk/causes_constipation/constipation_during_childhood.php

Naravno skupljam jos uvijek skupljam savjete! U pomoc!!!

No comments:

Post a Comment