Monday 5 December 2011

Unexpected (2/11)

Neocekivani gost

U uredu imamo neocekivanog gosta. Duha! Odnosno, tacnije - nekoliko njih ukljucujuci i dijete jednog od njih. I to samo u jednom dijelu ureda, u straznjem dijelu kuce gdje su nocne prostorije za vozace i strazare.

Duhovi po noci hodaju, prave buku, smiju se a ponekad i "napadnu" onoga koji se zadesi tu u nocnim satima. Dijete duha je skocilo na lice jednog od strazara i nije ga htjelo pustiti sve dok mu se nije popiskilo po licu, tek onda je pobjeglo!

Sve bi to bilo fino da se od mene sad ne trazi rjesenje. Jer vozaci i strazari vise ne smiju ici iza kuce, sto predstavlja problem jer (1) nocni vozac obicno spava u prostoriji koja je u tom dijelu kuce, (2) nocni strazar bi po pravilu trebao s vremena na vrijeme obici cijelu kucu i avliju radi, naravno, sigurnosti.

Tema "Duhovi" bila je na rasporedu naseg redovnog management sastanka, i na kraju sam predlozila jedino meni logicno rjesenje, da pozovemo lokalnog hodzu pa da vidimo moze li on molitvom duhove "nagovoriti" da odu iz kuce. Jedino dugo rjesenje je da promjenimo ured, sto nam bas i nije rjesenje! Nije ni rjesenje reci nesto poput, "Znate sta, ja stvarno ne vjerujem da postoje duhovi. Vrlo je vjerovatno da se u ovom slucaju radi o slucaju da je jedan od vozaca/strazara cuo neki njemu neobjasnjivi sum, te svoj strah prenio na ostale kolege (naucno objasnjena pojava, tzv. "grupni strah")." Jest da to ipak ne bi objasnilo nestasno duh-dijete kojem se zabavlja piskenjem po facama prestravljenih ljudi, ali sam sigurna da postoji neko racionalno objasnjenje. Kap vode sa krova (kisna je sezona)?

Helem. Odlucismo da ovu informaciju podjelimo sa gazdaricom (koja inace zivi tu, u prizemlju iste kuce), kad ne lezi vraze! Gazdarica nam kaze da u njen dio kuce/avlije svako jutro dolazi hodza i obavlja molitvu za zastitu kuce i njenih ukucana. Kaze, ona ne vjeruje u duhove, ali posto je njena mama oduvijek pozivala hodzu na svakodnevne molitve, ona kao nastavlja tradiciju.

Il' je gazdaricina mama znala nesto sto mi ne znamo, ili su se duhovi-gosti stvarno udomacili u nasoj kancelariji.

No comments:

Post a Comment