Monday 5 December 2011

Drhti od ljubavi (11/10)


Ne drhti preda mnom, drhti od ljubavi. (Stotinu i Osam, Knjiga 3)

Tvoj je ucitelj ljubav, ljubljena, a ljubav je tvoj ucitelj. Izaberi od jednoga sto je dvoje, razluci od nerazlucivoga, odluci se unutar vec odlucenoga.
Takva je nasa igra, ljubljena: igramo se da smo dvoje, Mi, Jedno oduvijek. (Stotinu i Osam, Knjiga 3)

Kad god se vratim zbirci Stotinu i Osam, ne mogu a da se ne upitam kako to da Covjek od izvora Zivota, Ljubavi i Svjelosti, od Stvoritelja, napravi nesto cega se treba bojati, strahovati od Njega, Njegovog gnjeva, Njegove kazne. Napisase Toru, Stari i Novi Zavjet, Ko'ran, i u svim tim, navodno svetim, knjigama pozivahu i pozivaju na mrznju, razdor, osvetu. Danas se najcudovisnije odluke, koje odnose zivote i srecu hiljada, pa i miliona, donose pozivajuci se na Knjige, u ime Boga. U ime Boga, jednoga i jedinoga, u ime Stvoritelja, podjelismo se na "vjernike" i "nevjernike", te s Njegovim imenom na usnama zazivamo UBIJ! UNISTI! KAZNI! OSVETI SE!

Nijedan od vjerski nastrojenih blogova na Blogger.ba niti na Blogger.com, ne poziva na Ljubav! Na Mir! Na Razumjevanje! Na Suzivot! Na Medjureligijsko Postovanje i Toleranciju, na Zajednistvo!

Ne, ne, ne! Na krivom si putu! - povikace braca muslimani. Samo je Ko'ran Bozija objava, sve su druge knjige pisane ljudskom rukom. Mi Allaha slijedimo i njegove upute slusamo. Allah nam kaze da je Islam jedini put covjeka. Mi kad ubijamo, ubijamo jer nam je Allah tako rekao, jer mi smo vjernici a nevjernike treba ubijati da bismo Dzenet zaradili...
Ma kakvi! Svi su osim nas bezvjernici! - reci ce braca krscani. Bog je dao Novi i Stari Zavjet, poslao Svoga Sina - Isusa da iskupi nase grijehe; zato smo vodili krstaske ratove, zato smo palili razvratne vjestice na lomaci, ma zato vala i nase svestenstvo djecu siluje! Sve ce to nama Nas Stvoritelj oprostiti, jer je Njegov sin umro za iskupljenje nasih grijeha...
U ime Jahvea! Samo je nasa vjera ispravna! - u glas ce braca Jevreji... ubijmo, unistimo sve sto nije Nase... jer nam tako Nas Bog nalaze. Djeca Palestine nisu djeca...
I tako u nedogled.

A gdje je Bog svih Ljudi? Gdje je Onaj koji Lubav daje? Snagu. Dobrotu. Prastanje. Ljepotu. Istinu. Pravdu. Mir. Stvoritelj svega i sviju. Ja ga jos ne pronadjoh ni u jednoj Knjizi.


Pronadjog Njega u blatnim kucama Afganistana, u siromasnim afganistanskim seljankama koje 15 sati dnevno cilime vezu da bi ih prodale za bagatelu bogatim strancima a bol u krstima ubijaju zvacuci opijum. Pronadjoh ga i u ranjenoj djeci koju smo, izgladnjelu i okrvavljenu, kroz kisu granata od "narodne vojske" u ratnu bolnicu vozili. I u onim izbjeglim majkama iz Burme Njega nadjoh, dok su bebe u salovima na prsima nosile kroz vlaznu i ubojitu dzunglu danima, sedmicama. U Bosni Ga lako pronadjem, od mog Bugojna, preko Staroga, one sto "nekom lijevo a nekom desno tece" pa do Srebrenice.


Ali ga niti u jednoj jedinoj Knjizi ne pronadjoh.


No comments:

Post a Comment