Monday, 5 December 2011

Go Plumpy! (6/11)

Hm?

Sara je jedna velika mrsavica, do te mjere da ju je nekoliko doktora proglasilo "neuhranjenom". Neki dan gleda je kolegica iz nase apoteke pa me pita sto ne bi probali Plumpy Nut.

Plumpy Nut je pasta od kikirikija (poput putera od kikirija) u koju su specijalnim procesom dodani minerali, vitamini, masnoce, proteini, itd. Jedan mali paketic (92 g) sadrzi 500 kcal. Plumpy Nut se iskljucivo koristiti za tretman tesko neuhranjene djece (acute severe malnourishment) a ponekad i u slucajevima blaze neuhranjenosti. Ideja je da se u jednom paketicu koje dijete moze pojesti u komadu nalazi koncentracija sastojaka koji pomazu organizmu da se energetski oporavi i jako brzo pocne dobijati na tezini.

Hajd' kontam, zasto ne bih probala sa Sarom?

I onda, po obicaju, cisto iz znatizelje malo pro-google-am o istoriji plumpy nuta... Ovo sto dalje navodim su ciste cinjenice, vi sami izvucite zakljucke.

Plumpy Nut je izmislio francuski nutricionista Andre Briend 1997 godine. Plumpy Nut je proglasen "cudesnom hranom" od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) i UNICEF-a.

U doba izuma, Andre Briend je radio za fr. firmu Nutriset, koja ima licencu na Plumpy Nut.

Nedugo nakon izuma, Andre prelazi raditi u WHO. WHO, kao sto rekoh, proglasava plumpy nut cudesnom hranom, te preporucuje svim svjetskim humanitarnim organizacijama (uklj. UNICEF) da koriste plumpy nut kao RTUF (Ready-to-use Therapeutic Food).

Od tada pa nadalje, WHO, UNICEF i masa ostalih organizacija (ukljucujuci i ovu u kojoj radim) iskljucivo nabavljaju plumpy nut od Nutriseta.

Nutriset i dalje drzi ekskluzivnu licencu na "izum" i zabranjuje proizvodnju "bilo kakvog proizvoda koji sadzi orasasto voce u kombinaciji sa sastojcima koji se nalaze u plumpy nutu". Dakle, niko vise na svijetu, osim Nutriseta, nema pravo proizvesti bilo kakav proizvod koji sadrzi pastu od kikirikija, oraha ili ljesnjaka u kombinaciji sa vitaminima, mineralima, mastima i proteinima koji bi davali 500 kcal energetske vrijednosti, i koji bi sluzili u svrhu tretmana neuhranjenosti. U Nutrisetu kazu da time zele "zastiti trziste od nekvalitetnih proizvoda". S druge strane, sa svim svojim pogonima i "prikljucnim kompanijama" u nekim od nerazvijenih zemalja, Nutriset moze zadovoljiti oko 3% potreba od ukupno 20 miliona neuhranjene djece u svijetu (do 5 godina starosti).

WHO, s druge strane, po prelasku Andrea Brienda iz Nutriseta, slijedi sa izmjenom parametara koji procjenjuju da li je dijete neuhranjeno ili ne, i povecavaju parametre za 7 puta. Sto automatski podize broj djece koja se smatraju tesko neuhranjenim za 7 puta, sto zahtjeva 7 puta vecu kolicinu RTUF-a. WHO predlaze Plumpy Nut kao prvi izbor za RTUF..

No comments:

Post a Comment